Manastiri u okolini Negotina

Manastir Bukovo se nalazi 3 km zapadno od Negotina. Pretpostavlja se da je podignut krajem XIII ili početkom XIV veka, u vreme vladavine kralja Milutina, a da ga je gradio arhiepiskop Nikodim. Manastir je izgrađen u moravskom stilu, a među najstarije i najvrednije freske koje su deo manastira spadaju Bogorodica sa Hristom i freska Arhanđela Mihajla. Manastir je takođe nadaleko poznat po sopstvenoj proizvodnji vina.

Manastir Koroglaš se nalazi kod sela Mileševo, u neposrednoj blizini Negotina. Pretpostavlja se da je zidan u vreme vladavine kralja Milutina, početkom XIV veka. Prema narodnom predanju, na tom mestu je sahranjen Kraljević Marko, koji je nakon ranjavanja, nakon bitke na Rovinama, na svom konju Šarcu preplivao Dunav iz Vlaške. U manastiru možete videti ostatke fresaka, a pored crkve se nalaze delimično ispitani ostaci nekropole.

Ovaj sajt je napravljen u okviru projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam. Stavovi izneti na ovom sajtu ne predstavljaju stavove Evropske unije, Vlade Savezne Republike Nemačke i GIZ-a