rajkova-pećina

Rajkova pećina

Rajkova pećina nalazi se u blizini Majdanpeka. Prvi ju je istražio krajem 19. veka naš poznati geograf Jovan Cvijić, a pećina je za posetioce otvorena 1975. godine. Ime je dobila po čuvenom Rajku Vojvodi koji je, prema legendi, dane provodio u mehani a noću pljačkao turske karavane i blago skrivao upravo u ovoj pećini.

rajkova-pecina-ukrasi

Rajkova pećina je protočna pećina i kroz nju protiče istoimena reka. Sastoji se od ponorskog i izvorskog dela i u oba se razlikuju niži – hidrološki aktivni i viši – suvi horizont. Prema dužini istraženih kanala od 2,304 metra smatra se najdužom pećinom u Srbiji. Kada je reč o delu dostupnom posetiocima, spajanjem rečnog i suvog kanala dobijena je kružna staza ukupne dužine 1,410 metara od čega je trenutno potpuno funkcionalno i na raspolaganju turistima 850 metara. Rajkova pećina je bogata različitim pećinskim nakitom od snežno belog kristalnog kalcita, koji važi za najkvalitetniji u Srbiji. Specifičan utisak ostavlja žubor Rajkove reke koji odjekuje pećinskim prostorima, naročito u “Ježevoj dvorani” sa hiljadama kalcitnih cevčica na stropu.

rajkova-pecina-sala
rajkova-pecina-unutrasnjost
rajkova-pecina

Ovaj sajt je napravljen u okviru projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam. Stavovi izneti na ovom sajtu ne predstavljaju stavove Evropske unije, Vlade Savezne Republike Nemačke i GIZ-a