Ramska tvrđava

Legenda kaže da je turski sultan zadivljen lepotom ovog mesta prostro ćilim za molitvu (ihram), pomolio se, zaspao nakon toga i probudio se kao preporođen. Stoga je rekao “Na mestu ovog mog ihrama, sagradite mi grad” – po tome je Ram dobio ime. Nedavno je tvrđava u potpunosti obnovljena a pored veličanstvenih pogleda na široki Dunav, zalazak sunca na Ramu su eminentni magazini svrstali u jedan od najlepših u Evropi.

ram-kajak
ram-stepenice-donzon-kule
Istorija tvrđave

Istorijski izvori govore da je današnja tvrđava delo Bajazita drugog, te da je sazidana krajem 15. veka. Zidana je za odbranu od hladnog i vatrenog oružja, na kulama se i danas mogu videti otvori za topove i zato se Ram smatra pravim artiljerijskim utvrđenjem.

ram-donzon-kula
Donžon kula

Donžon kula je glavna i najviša od pet kula ramske tvrđave. U njoj je boravio zapovednik tvrđave i predstavljala je poslednju liniju odbrane. Iz tog razloga, pristup donžon kuli bio je maksimalno “otežan”.

ram-anticka-grobnica
Antička grobnica

U sredini tvrđave nalazi se antičko-vizantijski objekat, kružnog oblika, bez vidljivog ulaza. Prema obliku, načinu gradnje i veličine, može se pretpostaviti da se radi o grobnici a veličina objekta ukazuje na visok značaj osobe koja je tu sahranjena.

Ovaj sajt je napravljen u okviru projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam. Stavovi izneti na ovom sajtu ne predstavljaju stavove Evropske unije, Vlade Savezne Republike Nemačke i GIZ-a