Tvrđava Golubac

Tvrđava Golubac nalazi se na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, na mestu gde je Dunav najširi u celom svom toku – preko 6 kilometara. Tvrđava i okolina su nedavno u potpunosti renovirani i danas je to jedna od najposećenijih turističkih atrakcija u Srbiji. Čini je 9 kula koje povezuju bedemi i palata a veći deo prostora dostupan je svim posetiocima. Ipak, do određenih kula mogu doći samo najspremniji i to uz pratnju vodiča.

golubac-blagajna-kafeterija

Cene ulaznica, radno vreme i sve ostale korisne informacije pri planiranju posete

golubac-izlozba

Unutar centra za posetioce, palate kao i u kulama tvrđave dostupne su različite izložbene postavke.

golubac-beforegolubac-after
golubac-top
Istorijat tvrđave

Tvrđava je podignuta na samom ulazu u Đerdapsku klisuru što je mesto odakle je bilo moguće kontrolisati kopneni i vodeni put između istoka i zapada. Ne čudi da su se različite sile tokom vekova borile za kontrolu nad tvrđavom.

golubac-kule
O tvrđavi

Koja je “šešir” a koja “topovska” kula na Golupcu? Koja kula je služila kao osmatračnica nad Dunavom, a koja se branila strelama? Koja je branila glavnu kapiju, a koja je služila za odbranu ove tvrđave od napada sa brda?

Ovaj sajt je napravljen u okviru projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam. Stavovi izneti na ovom sajtu ne predstavljaju stavove Evropske unije, Vlade Savezne Republike Nemačke i GIZ-a