Čuda prirode

Veliki broj prirodnih atrakcija u Donjem Podunavlju i Istočnoj Srbiji su smešteni u Nacionalnom parku Đerdap, najvećem nacionalnom parku u Srbiji koji se prostire južnim obroncima Đerdapske klisure, od Golupca do Zaječara. Informativni centar nacionalnog parka je smešten u Donjem Milanovcu i predstavlja idealnu početnu tačku za istraživanje ove prirodne celine. U njegovim prostorijama nalazi se i muzej u kojem možete da se informišete o biljnom i životinjskom svetu Đerdapa. Nakon što posetite informativni centar preporučujemo izlet do okolnih vidikovaca sa kojih se pruža nezaboravan pogled na dunavske kazane i klisuru.

U blizini Majdanpeka se nalazi Rajkova pećina, prirodni dragulj kroz koji protiče Rajkova reka. Lokalno stanovništvo za nju vezuje veliki broj legendi, uključujući i jednu o vojvodi Rajku, po kome je pećina i dobila ime. Pejzaž pećine je prošaran jedinstvenim pećinskim nakitima, među kojima su pojedini dobili imena na osnovu oblika, poput egipatske boginje. U Majdanpeku imate priliku da vidite i prerast Šuplja stena.

Ovaj impozantni krečnjački svod star je preko sto miliona godina i visinom od 45 m predstavlja pravo čudo prirode. Ipak, prerast Šuplja stena nije najveća prerast regiona. Na tridesetak kilometara od Negotina nalaze se prerasti Vratne, najveće u Evropi. Na mestima gde su se urušile tavanice rečnih pećina nastali su prirodni mostovi oblika lučnih kapija bajkovitog izgleda. Sistem prerasti obuhvataju Velika i Mala kapija, koje su najposećenije, dok je Suva prerast najizazovnija za posetioce.

vratna
Prerasti Vratne
rajkova-pećina
Rajkova pećina
vidikovac-ploce
Vidikovci Đerdapa

Ovaj sajt je napravljen u okviru projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam. Stavovi izneti na ovom sajtu ne predstavljaju stavove Evropske unije, Vlade Savezne Republike Nemačke i GIZ-a