Dešavanja

Smederevo, grad vina i grožđa, srednjovekovna prestonica Srbije

Jedna od najvećih tvrđava u Evropi, Smederevska tvrđava despota Đurđa Brankovića, i ove godine biće mesto odvijanja festivala. “Vitezovi i legende”, krajem maja, međunarodnim turnirom u viteškim borbama vratiće vas u srednji vek i vreme dvorskih dama i vitezova. U junu tvrđavom vlada pozorišna magija “Teatra u tvrđavi”, avgust je vreme “Tvrđave muzike” i sjajnih koncerata, kao i “Dunav film festa” filmskog festivala podunavskih zemalja. Septembar je vreme za “Smederevsku jesen” i bogat kulturno-umetnički program u slavu grožđa, vina i slavnih vremena Đurđeve despotovine. 

Požarevac, grad Ljubičevskih konjičkih igara, umetnosti i istorije

Ljubičevske konjičke igre, sa korenima duboko ukorenjenim u srpskoj istoriji i kulturi, svake prve sedmice septembra, pravi su spektakl za ljubitelje konjičkog sporta. I ne samo za njih, jer Ljubičevskom višeboju, jedinstvenom takmičenju u celom svetu, originalnom po lepoti i dinamičnosti – teško je odoleti. Prošlost i sadašnjost spaja i Međunarodni pozorišni festival VIMINACIJUM FEST – MITOVI STARI I NOVI, koji će i ovog juna promovisati pozorišne vrednosti, uzdizati glumu kao profesiju i kolektivni umetnički cilj. 

Veliko Gradište, večita straža u predvorju Đerdapa

Negotin ima Mokranjca, a Veliko Gradište Vlastimira Pavlovića Carevca, rodonačelnika narodne muzike u Srbiji,  šefa elitnog Narodnog orkestra u Radio Beogradu. Caru u čast njegovo Gradište već 30 godina organizuje “Carevčeve dane”, a ovogodišnji jubilarni, u julu će proteći kroz dve osnovne Carevčeve umetnosti – umetnost sviranja srpske muzike na violini i umetnost stvaranja pevača srpske narodne muzike. Ne propustite da proverite tvrdnje Nacionalne geografije da je kod Ramske tvrđave najlepši zalazak sunca u Evropi.

Golubac, toplina malog raja na dunavskoj obali

Dunav u Golupcu ima svoj sajam, letnju manifestaciju koja svakog jula na najbolji način predstavlja vrednosti i kulturnu baštinu ovog kraja. Od etno bazara i radionica za decu i odrasle, do sportskih i gastronomskih takmičenja, kulturno-umetničkih programa i večernjih koncerata. Sajam Dunava dobar je način da osetite neprocenjivu rajsku toplinu na dunavskoj obali.

Manastir Tumane, đerdapski Ostrog, kroz čitav srednji vek i tursko ropstvo nosio je breme stradanja sa svojim narodom, bivao pljačkan, rušen i paljen, ali je – kao i narod – uvek obnavljan, postajući tako nerazrušivim bastionom vere. Sadašnja crkva podignuta je i osvećena 1924. godine, te ove godine obeležava jubilej – stogodišnjicu postojanja.

Tvrđava Golubački grad, kameni stražar Gvozdenih vrata

Tajnu srednjovekovnog viteškog oklopa izuzetnog arheološkog nalaza pronađenog na Tvrđavi Golubac, kao i model viteškog oklopa iz vremena despota Stefana Lazarevića, možete da spoznate od aprila, kada će ovi izuzetni nalazi biti deo atraktivne i nesvakidašnje prezentacije “Oklop i sveti ratnici”. Imaćete i priliku da upoznate freske sa svetim ratnicima iz Manasije, Кalenića, Ramače, Pećke Patrijaršije, Lesnova na izložbi “Sveti ratnici u srpskom srednjovekovnom slikarstvu” koju postavlja Galerija fresaka Narodnog muzeja Srbije.

Nacionalni park Đerdap, spoj vremena i prirode na kopnu i u vodi

U najvećem nacionalnom parku u Srbiji 2024. godina biće u znaku jubileja – pola veka od proglašenja Nacionalnog parka Đerdap, jedinstvenog prirodnog, kulturno-istorijskog i arheološkog fenomena u Evropi i jednog od najlepših predela u našoj zemlji. Pedesetogodišnjica će biti obeležena različitim programima, zanimljivim izložbama i promocijama monografskih izdanja. Povezanost prirodnih uslova i bogat biljni i životinjski svet, mnogobrojne kulturno-istorijske i arheološke vrednosti i znamenitosti, uređene pešačke staze i vidikovci – zaslužuju da se Nacionalni park Đerdap nađe na vašoj mapi posete Donjeg Podunavlja.

Lepenski Vir, milenijumi istorije

Više hiljada godina su slojevi zemlje skrivali tajnu Lepenskog Vira, praistorijskog arheološkog lokaliteta, koja je na svetlo dana izašla sredinom 1960-tih. Osam istraživačkih kampanja malobrojne stručne ekipe predvođene profesorom Dragoslavom Srejovićem, kao i izmeštanje ovog kulturnog dragulja, započeto 1970. godine pod rukovodstvom dr Milke Čanak Medić, zabeleženi su fotoaparatom. Dokumentarne fotografije snimljene tokom iskopavanja i preseljenja čine izložbu koja će od aprila posetiocima Lepenskog Vira približiti ovo vreme.

Donji Milanovac, varoš bogate istorije i znamenitih ljudi

Srpski filantrop, dobrotvor i zadužbinar, Dunavski Rotšild, Kapetan Miša Anastasijević rođen je u Poreču, preteči Donjeg Milanovca. Čoveku koji je “svom otečestvu” za prosvetne potrebe zaveštao zdanje u kome je danas Rektorat Beogradskog univerziteta. Njemu u čast u junu se organizuju  Kapetan Mišini dani koje odlikuju bogati muzički, kulturni i zabavni sadržaji.

Kladovo: tamo gde je Dunav najlepši

Tvrđavu Fetislam podigli su Turci Osmanlije na obali Dunava, pored današnjeg Kladova, po zapovesti Sulejmana Veličanstvenog 1524. godine. Svoj 500. rođendan ova stara dama dočekuje u novom ruhu i obeležiće ga u aprilu zanimljivim sadržajima, uz podsećanje na 1867. godinu, kada su je Turci predali srpskim vlastima na upravljanje. U julu će se miris starine širiti glavnom gradskom ulicom u koju već duži niz godina tradicionalno stiže Etno festival. Ulica starih zanata, domaći proizvodi, autentični suveniri, folklorni i nastupi estradnih izvođača – deo su atmosfere u letnjim danima i noćima na ulicama ovog uzbudljivog grada.

Negotin: vina koja se pamte

Ne propustite priliku da degustirate najbolje ocenjena vina i zasladite se medom iz Srbije, Bugarske i Rumunije na tradicionalnom majskom Sajmu meda i vina. Vinu i medu su poverene glavne uloge, a kompletan sajamski doživljaj upotpunjuju kulturno-zabavni programi. Negotinci su ponosni na svoje vinare i vinogradare, proizvođače meda. Ipak, posebno su ponosni na svog Stevana Stojanovića Mokranjca. Njemu u spomen, svakog septembra odvijaju se Mokranjčevi dani, praznik muzike, čija je svojevrsna kruna “Natpevavanje horova”. Bogat prateći program čine izložbe slika, promocije knjiga, književne večeri i izleti do turističkih destinacija Negotinske krajine.

Ovaj sajt je napravljen u okviru projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam. Stavovi izneti na ovom sajtu ne predstavljaju stavove Evropske unije, Vlade Savezne Republike Nemačke i GIZ-a