Tvrđave na Dunavu

Na proputovanju Donjim Podunavljem i Istočnom Srbijom moći ćete da posetite nekoliko tvrđava iz različitih epoha, jedinstvenih po stepenu očuvanosti i lepoti okruženja u kojima su podignute.

Prva u nizu je Smederevska tvrđava iz XV veka, podignuta u Smederevu, nekadašnjoj srpskoj prestonici. Ova zadužbina despota Đurađa Brankovića se danas sastoji iz Malog i Velikog grada koje možete da posetite, a koji su posebno upečatljivi tokom trajanja festivala ”Smederevska jesen”.

Ramska tvrđava je sagrađena u XV veku po nalogu sultana Bajazita II. Nalazi se u selu Ram i reč je o znamenitosti koja verodostojno oslikava duh srednjeg veka, posebno nakon rekonstrukcije zidina i kula, sa kojih ćete imati priliku da doživite jedan od najlepših zalazaka sunca na Dunavu.

Na samom ulasku u Đerdapsku klisuru nalazi se Golubačka tvrđava. Baš kao i Ramska, tvrđava u Golupcu je nedavno potpuno rekonstruisana. Prilikom obilaska na raspolaganju vam je vođena tura, a različite izložbe će vam dodatno približiti ovu velelepnu znamenitost iz XIV veka za koju su vezani različiti istorijski događaji i zanimljive legende.

Tvđava Fetislam se nalazi na samom ulasku u Kladovo. Podignuta je u XVI veku od strane turskih vladara. Nedavno je potpuno rekonstruisana i prilikom posete možete videti na koji način je otomanska vojska organizovala utvrde, tačnije kružne kule kojima su branili uporište u godinama širenja svoje imperije. Ovo je još jedna u nizu dunavskih tvrđava gde zalasci sunca izgledaju nezaboravno.

tvrdjava-smederevo
Smederevska tvrđava
ram
Ramska tvrđava
Tvrđava Golubac
Tvrđava Golubac
kladovo-fetislam
Tvrđava Fetislam

Ovaj sajt je napravljen u okviru projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam. Stavovi izneti na ovom sajtu ne predstavljaju stavove Evropske unije, Vlade Savezne Republike Nemačke i GIZ-a