Tragom istorije

Region Donjeg Podunavlja i Istočne Srbije predstavlja mesto od nesvakidašnjeg značaja za razvoj evropske i svetske civilizacije. Istorijski i arheološki tragovi u ovom delu Srbije svedoče o životima različitih kultura, od praistorije, preko antike i srednjeg veka, pa sve do impresivnih industrijskih poduhvata, poput izgradnje hidroelektrane Đerdap I, najveće hidroelektrane na čitavom toku Dunava.

Pre ulaska u Đerdapsku klisuru, severno od Požarevca ka Dunavu, ne propustite da posetite arheološki park Viminacijum, prostor nekadašnjeg rimskog grada i vojnog logora koji upečatljivo oživljava duh Starog Rima. Ušuškano na obali Dunava nadomak Donjeg Milanovca nalazi se arheološko nalazište Lepenski Vir, muzej u kojem su predstavljeni ostaci najstarijeg sedelačkog naselja u Evropi, uspostavljenog pre više od 9.000 godina.

Na obroncima Đerdapske klisure, u blizini Tekije, skriveno je još jedno arheološko blago antike. Reč je o Trajanovoj tabli, isklesanoj steni na kojoj se nalazi latinski natpis iz prvog veka nove ere, podsetnik na Trajanove pohode protiv Dačana. U selu Kostol, pet kilometara od Kladova, takođe ćete imati prilike da vidite ostatke stuba Trajanovog mosta koji je godinama nakon svoje izgradnje bio najduži most na Dunavu.

Još jedan arheološki lokalitet nesvakidašnje važnosti je Feliks Romulijana u Gamzigradu, nedaleko od Zaječara. Reč je o dvorskom kompleksu sa jedinstvenim odbrambenim sistemom koji je krajem III veka nove ere sagradio rimski imperator Galerije. O značaju ovog lokaliteta govori i činjenica da je 2007. godine uvršten na UNESCO listu svetske kulturne baštine

viminacium-terme
Viminacijum
lepenski-vir
Lepenski Vir
trajanova-tabla
Trajanova tabla
feliks-romulijana
Feliks Romulijana

Ovaj sajt je napravljen u okviru projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam. Stavovi izneti na ovom sajtu ne predstavljaju stavove Evropske unije, Vlade Savezne Republike Nemačke i GIZ-a