A sad kroz Donje Podunavlje – biciklom 🙂

Kotrljajte se duž EuroVelo ruta od Rama do Zaječara!

Piše: Jovan Eraković, zvanični evaluator EuroVelo ruta

Na delu od Rama do Negotina poklapaju se Dunavska biciklistička ruta (EuroVelo 6) i Ruta Gvozdene zavese (EuroVelo 13), a posle Negotina vodiće vas samo EuroVelo 13. Obe rute su obeležene putokazima za bicikliste.

Na startu čuči tvrđava u Ramu: odozgo se pruža divan pogled na moćnu pučinu Dunava. (Koja vas je toliko iznenadila ako ste do ovog mestašca stigli iz Banatske Palanke – trenutak u kome skela isplovi iz ušća kanala Dunav – Tisa – Dunav nikada se ne zaboravlja.)

A mesto na kome skela pristane u nasmešenom Ramu, e to je mesto sa koga na vaša dva točka možete da potečete ka dalekom Crnom moru, prateći tragove… pobeglog Panonskog mora.

Put duž Srebrnog jezera je najatraktivniji na početku i na kraju, jer prolazi uzanom trakom između dve vode. Ako imate vremena odmaknite se na kratko od Dunava i svratite u seoce Kisiljevo, na samom južnom temenu jezerske zmije: uz malo sreće osetićete atmosferu iz izveštaja o prvom „zvaničnom“ vampiru na svetu, Petru Blagojeviću. A čak i ako ne budete imali sreće, još uvek možete naleteti na samog Petra.

Na jezeru vredi prenoćiti (bogata ponuda smeštaja pod krovom a tu je i kamp). Šarmantno malo a Veliko Gradište je samo 4 km dalje. Potom miran put vodi preko ušća zlatonosnog Peka, a na poslednjih 8 km od sela Vinci do Golupca uživaćete na novoj biciklističkoj stazi koja vodi uz samu reku. Kad na ovoj stazi prođete selo Usije, otvoriće se pogled na najšire mesto na Dunavu: do rumunske obale ima skoro šest kilometara! Ako pažljivo gledate preko vode, u blagoj izmaglici daljine primetićete kameni procep među zelenim brdima – to je početak Đerdapske klisure a odmah pored njega ćete prvi put nazreti i obrise Golubačke tvrđave.

Golubac nudi sjajnu promenadu sa restoranima. Malo iza varoši, kameni svodovi u prvim liticama klisure dopratiće vas do tvrđave (Golubačkog Grada) i ulaska u Nacionalni park Đerdap. Poseta Gradu je obavezna, pre nego što nastavite probijanje kroz čeljusti klisure.

U Donjem Milanovcu treba posetiti sjajnu prirodnjačku izložbu u informativnom centru Nacionalnog parka Đerdap – prikazani su svi primerci flore i faune u Parku. To je i prilika da organizujete posetu vidikovcu Ploče koji se nalazi 25 km nizvodno, u zaštićenoj zoni, te je potreban nadzor rendžera.

Nakon izlaska iz 13. tunela na deonici do D. Milanovca, napustićete glavni put i spustiti se na parking muzeja Lepenski vir. Posle posete muzeju, pratite putokaze EuroVelo 6/13 na nizvodnom kraju parkinga: oni će vas povesti divnim starim putem iznad reke i potom kroz kratki ali fantastični kanjon Boljetinske reke.

Iza kanjona se ruta vraća na glavni put i očekuje vas prvi od dva pomenuta uspona u klisuri. Ovaj će vas izvesti na prevoj na Boljetinskom brdu odakle ćete prvo uživati u pogledu ka Milanovcu a potom i u oko 3 km dugom spustu.

Iza Donjeg Milanovca put ulazi u kopno, obilazeći oko zaliva Porečke reke. Zaliv je neobično dug i, hm, lukav 🙂 pa ćete verovatno u nekom trenutku pogrešno pomisliti da je ono što vidite na drugoj strani rumunska obala. Ništa zato, uživajte u ovoj finoj podvali 🙂

Veličanstvena deonica sa Malim i Velikim kazanom između sela Golubinje i Tekija je prema svojoj prirodnoj lepoti najatraktivnija na čitavom Dunavu. Gustirajte je lagano a dok prolazite kroz najuže mesto – manje od 200 m široki procep između vrtoglavih litica –  prisetite se da je tu sada sabijeno svih onih šest kilometara kod Golupca!

Iza prvog tunela posle Milanovca prolazi se pored uređenog izvora (odlična hladna voda) a 700 m dalje se na rampi sa desne strane odvaja šumski put koji će vas posle oko 3 km jakog uspona dovesti na fantastični vidikovac Ploče. (Kao što smo pomenuli, prijava posete u nacionalnom parku je obavezna.)

Na izlasku iz Malog kazana počinje uspon na Belo brdo – drugi od dva značajna uspona koja smo pomenuli ranije. Otprilike na kraju prve trećine nalazi se odmorište i vidikovac „Decebal“ sa koga se najbolje vidi 40 m visoko lice poslednjeg Dačanskog kralja, usečeno u liticu na rumunskoj strani.

Na ulazu u Tekiju je lepa peščana plažica na kojoj vredi predahnuti (možda i kampovati?) a u centru je i dobro snabdevena prodavnica.  Oko 13 km dalje proći ćete pored brane (i graničnog prelaza) HE Đerdap 1.

Par km dalje, u selu Sip, oko 300 m levo od puta, nalaze se dobro očuvani ostaci rimskog kastruma Diana, a na ulasku u obližnje Kladovo je tvrđava Fetislam (posebna po tome što su je izgradili Turci).

Posle Kladova treba savladati nekoliko kraćih uspona i već ste kod Brze Palanke. Na velikoj raskrsnici dva kilometra posle ovog mesta pratite oznake EuroVelo 6/13 i one će vas odvesti na divni stari put koji se najvećim delom šunja na par metara od dunavske vode.

Savet:

Pre nastavka puta duž Dunava, na ovoj raskrsnici možete krenuti na detur do 16 km udaljenog manastira Vratna. Glavna atrakcija nalazi se odmah iza manastira: dve ogromne kamene prerasti – prirodna mosta u kanjonu rečice Vratne.

Ova 17 km duga, apsolutno mirna deonica do sela Kusjak kod brane HE Đerdap 2, jedna je od najlepših na čitavoj Dunavskoj ruti u Srbiji, ali imajte u vidu da njoj ima neasfaltiranih sekcija (uglavnom solidan makadam), naročito na prvom delu do sela Mihajlovac.

Između Kusjaka i Negotina proći ćete tipično „gastarbajtersko“ selo Samarinovac, pa ako ste do sada samo čitali o velelepnim kućama u kojima malo ko živi, eto prilike da nešto od toga vidite uživo.

U Negotinu preporučujemo Muzej Krajine i pešačku zonu a u selu Mokranje (u koje ćete se spustiti nakon što savladate narogušeno brdo na izlasku iz Negotina) nemojte propustiti da primetite neku od prelepih kuća, predstavnika stare arhitekture. Na ulazu u selo se može skrenuti do Mokranjskih stena, zanimljivog komada krša iz čista mira bačenog u pitomo okolno zelenilo (leti se tu može i okupati).

Iza Mokranja je kod železničke pruge za Zaječar raskrsnica na kojoj glavna ruta EuroVelo 6 odlazi levo (i preko nedalekog graničnog prelaza Bregovo nastavlja kroz Bugarsku) a vi skrenite desno: odavde pa do 43 km udaljenog Zaječara vodiće vas ruta EuroVelo 13.

Ovo sudbinsko skretanje (svaka dobra tura mora da ima bar jedno takvo!) uvodi vas u zatalasani, bujno zeleni predeo u kome uzani, i skoro pusti put kao da nije siguran kuda bi krenuo pa se neprestano prepliće sa prugom. Ovo je isto tako i kraj sa najbolje očuvanim negotinskim pivnicama, kamenim naseljima koje su u 18. veku gradili lokalni žitelji da bi bili bliži svojim vinogradima. Prve od njih, Rogljevske, nalaze se uz sam put. A da bi se potom stiglo do najpoznatijih, Rajačkih, treba privremeno napustiti rutu i zapeti uzbrdo oko 4 km – napor koji se apsolutno isplati!

Uzburkano zelenilo se nastavlja i iza Rajca pa će do Zaječara biti potrebno savladati nekoliko jačih uspona. Iza seoca Šipikovo prolazi se uz samu bugarsku granicu, stoga proverite kočnice i nemojte se zaletati u krivinama: nedaleko od puta, u poljima iza šume, jedini znaci da ovde eto počinje Evropska Unija su međa od niskog žbunja i po koji visoki stražarski toranj zaostao iz vremena Gvozdene zavese.

I eto nas već u Zaječaru (koji zaslužuje zasebnu priču…) Tri stotine i deset kilometara od Rama… zar toliko? I svi ti dani na putu… čekaj, koliko je u stvari trajalo?

Ali proletelo je brzo i bilo je zaista lepo, plavo i zeleno – zar ne? 🙂

Rastojanje od varoši Golubac do Kladova duž rute EuroVelo 6/13 iznosi 120 km. Skoro čitava ova distanca nalazi se na teritoriji nacionalnog parka, a zgodno je podeljena na dva dela skoro jednakih dužina: od Golupca do Donjeg Milanovca 57 km, od Donjeg Milanovca do Kladova 63 km. (Ovo su jedina veća mesta u klisuri – dobro je ovo imati na umu kad se planira snabdevanje.)

Simetriji doprinose i jedina dva značajna uspona na čitavom potezu od Rama do Negotina: na svakoj od gore pomenutih deonica nalazi se po jedan. Oba uspona su duga po oko 4 km a i visinske razlike koje treba savladati su skoro iste: 160 i 200 m.

Na prvoj deonici se iznad reke diže Severni Kučaj a na drugoj Miroč. Na obe planine postoje mreže pešačkih i biciklističkih ruta zbog kojih se svakako vredi zadržati u području nacionalnog parka. (Detaljnije informacije u lokalnim turističkim organizacijama i posebno u informativnom centru Nacionalnog parka „Đerdap“ u Donjem Milanovcu.)

Na prvoj deonici iza sela Dobra počinje sekcija sa 15 neosvetljenih tunela. Nekim biciklistima oni stoga mogu biti neprijatno iskustvo ali treba imati u vidu ovo: samo tri tunela su nešto duža od 200 m, dok su ostali kratki (70-100 m) i u njima je prirodno svetlo dovoljno. (Naravno, zadnja treptalica i prednja svetiljka i ovde treba da su uključene.)

Onima koji su već navikli na duge ture biciklom će u stvari i prijati osveženje od letnje žege koje nude tuneli, kao i to kako upotpunjavaju i pojačavaju atmosferu surovog pejzaža u klisuri.

I druga deonica ima svoje tunele no ovde ih ima samo četiri. Ipak, prvi od njih je dug oko 350 m (najduži u klisuri) a drugi oko 260m. Ostala dva su kratka.

Saobraćaj: na prvoj deonici nešto intenzivniji od Golupca do Golubačkog Grada a potom vrlo umeren do ispred D. Milanovca. Na drugoj deonici prijatno slab do brane Hidroelektrane Đerdap, a odatle do Kladova intenzivniji.

U klisuri je raspoređeno desetak uređenih odmorišta (stolovi i klupe sa nadstrešnicama).

Ovaj sajt je napravljen u okviru projekta #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam. Stavovi izneti na ovom sajtu ne predstavljaju stavove Evropske unije, Vlade Savezne Republike Nemačke i GIZ-a